Tapétázás

Vállalok

  • szobafestést
  • tapétázást
  • homlokzatfestést
  • gipszkarton szerelést
  • szalagparkettázást
  • penészmentesítést
  • résszellőző beépítést

Elérhetőségek

tapétázni tapétákat

Árajánlatot, kizárólag előzetes felmérés után tudok adni! Köszönöm a megértését!

Megosztás

Ha elégedett volt az elvégzett munkával, vagy csak tetszik ez az oldal, kérem ossza meg ismerőseivel! Ezzel támogatja további tevékenységemet.

 

tapéták tapétázni tapétákat

QR Kód

szobafestő

Tapétázás

Tapétákat már az időszámítás előtt is használtak Kínában.

Mára persze rengeteget fejlődött anyagában, kivitelében és ezzel párhuzamosan a hozzátartozó technológiák is folyamatosan alakultak.

A jelenlegi tapéta kínálat zavarbaejtően nagy. Nehéz kiválasztani a számunkra megfelelő színű, mintájú tapétát.

Ráadásul a tapétaválasztás praktikusan és elsősorban, a tapétával szemben támasztott igény szerint kell történjen és csak ezután jöhet a szín és mintaválasztás.

A tapétákat általában anyaguk és felhasználási területük szerint csoportosítjuk, bár ez sok más szempont alapján is lehetséges.

Készülhet papírból, textilből, fából, bőrből, műanyagból vagy mindezek kombinációjából.

A mindennapokban, a papírtapéták különböző változatai terjedtek el a legnagyobb arányban. A papírtapétákat a négyzetmétersúlyuk szerint a követező csoportokra oszthatjuk:
- könnyű papírtapéták. m2-súlyuk: 75 - 100 g/m2,
- középnehéz papírtapéták. m2-súlyuk: 80 - 130 g/m2
- nehéz papírtapéták. m2-súlyuk: 130 - 180 g/m2

tapétázás

A könnyű papírtapéták alapja egyrétegű papír. Felülete sima vagy kreppelt esetleg dombornyomott. A kasírozott papírtapéta (középnehéz-, nehéz papírtapéták) két vagy több papírrétegből áll. A dupla papírréteg a mintát kihangsúlyozó dombornyomással készül. A minta plasztikus hatása a falon is tartósan megmarad. A habrátétes tapétát kétrétegű alappapírra felhordott habosított műgyanta réteg (akrilhab) alkotja.

A vinyl-tapéta kétrétegű alappapírra készül műselyem (vinyl) fedőréteggel. A színoldal lehet nyomott, sima vagy dombormintás (habos). A vinyltapéták igen ellenálló, dörzsálló, könnyen tisztítható felülettel rendelkeznek.

A vlies tapéta cellulóz és poliészter alapú nem szőtt textília hordozóra készül, különböző domború mintázatú (habosított) felületekkel, ami utánozhatja a szövet, a halszálka stb. mintákat. Rugalmas, erős anyag, ezért kisebb mozgások hatására nem reped el. Különösen ajánlott tetőtéri helyiségek tapétázására, ahol a gipszkartonon a mozgások miatt apró repedések keletkezhetnek. A felrakásnál csak a falat kell a ragasztó anyaggal bekenni a tapétát nem. Ezek a tapéták általában festhetők.

Az üvegszövet tapéta finom üvegszálból szőtt tapétafajta. Átlagos m2-súlya 130-240 g/m2. Felragasztás után átfesthető (többször is) vagy akár díszítőfestési eljárással is bevonható. Tartós felületet képez, mosható, ütésálló, kiválóan ellenáll a környezeti hatásoknak. Nagy forgalmú, szennyezésnek kitett helyek ideális tapétája.

 

Az emberek álltalában anyagi okokból döntenek amellett, hogy saját kezűleg nekiállnak tapétázni. Ha valakinek nincs tapasztalata, valamilyen mértékű ismerete, azt javaslom ne kezdjen bele. Legyen szkeptikus a "csináld magad" propagáló weblapokat olvasgatva. Ha mégis belevág akkor egyrészt mérje fel a saját képességeit, lehetőségeit. Például hogy képes lesz-e a mennyezetet kitapétázni, vagy rendelkezik e megfelelő eszközökkel és ha igen tudja-e helyesen alkalmazni azokat.

Másrészt kérjen tanácsokat szaküzletekben. Mondja el az elképzelését, milyen falra tapétázna és milyen helyiségeket. Az eladók tudnak segíteni a választásban, hasznos javaslatokat tesznek. Összeállítják a kiválasztott tapétához szükséges egyéb anyagokat a megfelelő mennyiségben. Azt persze ők sem tudják eldönteni, hogy milyen előkészületek lennének fontosak az adott falfelületen. Kell e azt mélyalapozni, glettelni esetleg el kell e távolítani a meglévő festéket, vagy arra nyugodtan lehet tapétázni.

Ezek fontos szempontok és messze nem az összes.

Gondolja át!

 

Viszont akinek a lehetőségei megengedik hogy szakembert hívjon, az nyugodt lehet hogy felelős és szakszerű döntések alapján, a környezethez igazodó legoptimálisabb javaslatokat kapja.

Továbbá a szakmailag elvárható, magas színvonalú munkára számíthat jótállással.

Állok rendelkezésére!

tapétázni tapétákat