Résszellőző beépítés

Vállalok

  • szobafestést
  • tapétázást
  • homlokzatfestést
  • gipszkarton szerelést
  • szalagparkettázást
  • penészmentesítést
  • résszellőző beépítést

Elérhetőségek

résszellőző beépítése penészmentesítés

Árajánlatot, kizárólag előzetes felmérés után tudok adni! Köszönöm a megértését!

Megosztás

Ha elégedett volt az elvégzett munkával, vagy csak tetszik ez az oldal, kérem ossza meg ismerőseivel! Ezzel támogatja további tevékenységemet.

 

penészmentesítés résszellőző résszellőző beépítése

QR Kód

szobafestő

Résszellőző beépítése, penészmentesítés

résszellőző beépítése

Mindenkinek a rémálma válik valóra, amikor megjelenik a penész a lakásában. Falakon, bútorokon, ruhaneműn. A penész egy gombaféle, aminek spórája gyakorlatilag állandóan jelen van a levegőben. Ha megfelelőek a körülmények számára, telepeket alkotva szaporodásnak indul. Ártalmas az egészségre, tönkreteszi az emberi környezetet. Kiírtása nehézkes és tulajdonképpen felesleges is mindaddig, amíg a penészbarát körülmények fennálnak. Addig ugyanis újra és újra visszatér.

Értelemszerűen meg kell szüntetni a szaporodáshoz szükséges feltételeket. A penész a magas páratartalmú helyeket kedveli. A magas páratartalom csökkentése, a nedvesség kizárása egyetlen lehetőségünk a penészgomba távoltartására, hiszen sem a gombaspórákat nem tudjuk kivonni a levegőből, sem a tápanyagokat nem tudjuk megvonni tőle.

A páratartalom emelkedésének számtalan oka lehet, nem is kezdem sorolni.

Inkább egy újszerű jelenségről írok, ami a modern nyílászárók okozta gombásodás. A ma kapható ajtók, ablakok gyakorlatilag légmentesen zárnak, ezzel minden, a helyiségben keletkező pára egyszerűen bentreked és egy bizonyos telítettségi szint után kicsapódik a hűvösebb felületeken. Ezt a jelenséget hívják harmatpontnak. A harmatpont az a hőmérséklet, melyre az adott légtömegnek le kell hűlnie, hogy a benne lévő vízgőz vízzé csapódjon ki.

páralacsapódás

A páratartalom emelkedése az ember számára érzékelhető, észrevehető. Ha egy helyiségbe belépünk feltűnhet hogy túlságosan párás a levegő. Ha a hidegebb felületeken, tipikusan ablaküvegeken, fém kilkncseken nedvességet látunk, érdemes komolyan venni, mert rövid időn belül megjelenhet a penész.

Megfelelő szellőztetéssel megelőzhetjük a gombák megjelenését, megszüntethetjük a páralacsapódást. Persze kényelmetlen dolog állandóan ablakokat nyitogatni, vagy télen amikor nem vagyunk otthon, nyitvahagyni az ablakot, hogy a száradni kiteregetett ruhák ne okozzanak páralecsapódást. Esetleg éjszakánként felkelni, mert a nyitvahagyott ablak miatt hideg van a hálószobában.

Ezekre a problémákra kínál végleges megoldást a résszellőzők beépítése. A résszellőzőt az ablakkeretbe, esetleg ajtóba, építve biztosíthatjuk az optimális szellőztetést. Nem hűlik le télen és nem melegszik túl nyáron a helyiség, mivel a résszellőző csak egy minimális légcserét enged. De pont annyit, ami kizárja a páralecsapódást. A légmozgás észrevehetetlenül kicsi.

résszellőző beépítése

A részellőzőket beállíthatjuk manuálisan, a páraterhelés függvényében, de léteznek automatikus kivitelben is. Az automata verzióval gyakorlatilag soha semmi tennivaló nincs. Önműködöen szabályozza légáramlást és alapvetően zárt állapotban van. Amikor növekszik a páratartalom, kinyitja a szellőzőrést, de csak a szükséges mértékig. Ha csökken a páratartalom, újra bezár. Ráadásul nem igényel energiaforrást sem. Kétségtelenül ez a legpraktikusabb megoldás.

A résszellőzők beépítése utólag is, aránylag gyorsan elvégezhető és csak minimális kosszal jár. Újabban már néhány gyártó eleve beépíti a nyílászáróiba a résszellőzőket.

A penészmentesítés esetében is a prevencióval kímélhetjük legjobban a pénztárcánkat. De ha már megjelent a penész, kezeljük óvatosan. Ne kezdjük szárazon lesepregetni a falról, szekrény hátáról, mert a felszálló spórák máshol megtelepednek. Ezzel inkábbcsak elősegítjük a térhódításukat. Használjunk e célra szolgáló vegyszereket, amik megölik a gombát. Ez persze csak átmeneti megoldás, tüneti kezelés. A penészgomba visszatér a penészmentesítés után. Tartósabb megoldást kínálnak falak esetében a penésznek ellenálló festékek. Ezek kürülbelül egy-két évig ellenállnak a gombáknak, de idővel győz a penész. Végleges megoldást kizárólag az ok megszüntetésével érhetünk el. Ha nincs ok, nincs okozat.

Ha résszellőző beépítést vagy penészmentesítést fontolgat, állok rendelkezésére!

penészmentesítés penész